8 Mart 2015 Pazar

İyi Öğretmen mi Nasıl ?

    Hayatımız boyunca birçok öğretmen ile karşılaşmışızdır, bazı öğretmenlerimizi çok sevmiş, bazılarını kendimize idol edinmiş, bazılarını belki hep haksızlık yaptığını düşünerek hiç sevmemiş olabiliriz. Öğretmenlerimizin bizim üzerimizde bu kadar farklı izlenimler bıraksalar bile buluştukları ortak bir payda olmalıdır değil mi? Yani bütün öğretmenlerimiz "İyi öğretmen" paydasında birleştiriyor olabilmemiz gerekiyor. Peki ama o zaman şimdi kendimize "İyi bir öğretmen nasıl olmalıdır?" sorusunu sorabiliriz.
  
    İyi bir öğretmen ilk öncelikle bütün öğrencilerini koşulsuz kabul etmeli ve bütün öğrencilerinin çok değerli olduğunu unutmamalıdır. Çünkü eğer öğretmen elindeki mücevherin  değerini bilmezse o zaman o mücevhere vermesi gereken değeri vermeyecek ve göstermesi gereken özeni göstermeyecektir.  Öğretmen öğrencileri koşulsuz kabul ettikten sonra bütün öğrencilerine adil davranmalı, onları birbirinden ayırmadan, haksızlık yapmadan davranmalıdır.  Karşısındaki öğrencilerin çok değerli olduklarını unutmadan hepsine saygı duymalı ve bunu davranışlarıyla göstermelidir. Sınıfta dediğim dedik bir öğretmen olmaktan çok önerilere,  farklı düşüncelere açık olmalı sınıfta demokratik bir ortam oluşturmalıdır.  Bu saydıklarımız genel de sınıfta olumlu bir hava oluşturması için olması gerekenlerden bazıları. Ama bir öğretmenin bunların yanında iletişim becerisi çok iyi olmalı, öğrenciler ile iletişime geçtiğinde ego zedeleyici dili ve sen dili kullanmamaya özen göstermelidir. Dersine gelmeden önce hazırlık yapmalı, öğretim ilklerini göz önünde bulundurarak ders planını hazırlamalıdır. Ders anlatımında zamanı iyi yönetebilmeli, öğrencileri aktif kılmaya özen göstermelidir.  Öğretmen öğrencileri de değerlendirirken adil davranmalı, güvenirliği ve geçerliği yüksek değerlendirmeler yapmaya özen göstermeli. Gerektiğinde öğrencilere dönütler de bulunmalı ve düzeltmeler yapmasın gerektiği yerde kırıcı olmayacak şekilde yapmalıdır.

 Bu saydıklarım sadece iyi bir öğretmen olabilmek için yapılabileceklerden bazıları. Ama asla unutmamamız gereken temel nokta öğrencilerimizden her biri ayrı ayrı çok değerli oldukları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder